hej@nordeye.com

Free delivery over €200 ⚡ 10% discount with the code “heynordeye”

Optimerad belysning för säkerhet och prestanda

Är belysningen på ditt fordon optimalt inställd? Det kan du få hjälp med att avgöra vid besiktning, men det kan du också själv känna av och kontrollera. Om belysningen på din bil, lastbil eller annat fordon inte motsvarar dina krav och önskemål, är det viktigt att du kontrollerar att allt är som det ska.

VIKTIGA RIKTLINJER GÄLLANDE FORDONSBELYSNING

En viktig del av att kontrollera din fordonsbelysning är att kunna de grundläggande reglerna. Framåtriktat ljus får endast vara vitt eller gult, och under dagen rekommenderas användning av halvljus. Det finns dock andra alternativ såsom dimljus, varningsljus och spänningsreducerat halvljus. När det gäller det bakåtriktade ljuset, ska det i princip alltid vara rött. Undantag görs endast i arbetssituationer där vitt ljus bakåt krävs samt vid backning. Det är viktigt att tänka på att viss belysning tänds manuellt och säkerställa att sådan belysning är tänd när det krävs. Om du använder varningsljus under dagen behöver bak- och sidolyktor inte nödvändigtvis vara tända. Däremot krävs det att du har både halvljus och bak- samt sidolyktor tända vid gryning, skymning, mörker och dåligt väder. Kör du med släp behöver belysningen på detta alltid vara tänd! Tänk på att om du lastar tungt är det viktigt att göra en extra kontroll av ljusbilden och eventuellt sänka dess riktning tillfälligt. Runda extraljus och ramper får endast användas i samband med helljus. På Nordeye har vi ett brett utbud av extraljus och extraljusramper i olika storlekar, med olika funktioner och prestanda. Vårt stora utbud gör att det finns något för alla, oavsett budget och behov.

ÖKA SYNLIGHETEN MED DIMLJUS

Dimljus är framtaget för att specifikt ge bättre sikt i dimma och det finns på många fordon. Dimljus är strålkastare som sitter i fronten på fordonet. Du får använda dimljuset istället för halvljus och i mörker om det är dimma eller kraftig nederbörd. Däremot får du inte använda dimljus tillsammans med halvljus eller tillsammans med varselljus. Dessa kombinationer är förbjudna.

VIKTEN AV REGELBUNDEN INSPEKTION OCH UNDERHÅLL

Det är avgörande för trafiksäkerheten att din belysning är stark och har god spridning, liksom det är av största vikt att du inte bländar dina medtrafikanter. Det är därför viktigt att du kontrollerar din belysning regelbundet. Lyktglas och ljusbild kan du själv kontrollera. Glasen påverkas av väder och vind och bör poleras vid behov. Kontroll av ljusbilden gör du enkelt själv genom att parkera nära en vägg och slå på ljusen mot den, är ljusbilden otydlig eller på olika höjd kan det vara en indikation på felmontering eller problem med ljusinställningen.

ÖVERVÄGANDEN VID BYTE AV LAMPA

Tänk på att även kontrollera din belysning noga när du precis har bytt lampa. I synnerhet om du har bytt till en annan lamptyp med starkare ljus. Det är också en god idé att byta vissa lampor parvis om en går sönder. När den ena är trasigt dröjer det oftast inte lång tid innan nästa lampa också ger upp. Hos Nordeye finns en mängd olika glödlampor och vi är nästan säkra på att du hittar det du behöver hos oss! Alla våra lampor i halogen, LED och xenon finns under fliken glödlampor. Om du är osäker på vad du ska välja så hjälper vi dig mer än gärna via vår mail hej@nordeye.com.

KONTROLLERA DIN FORDONSBELYSNING FÖR SÄKERHET OCH PRESTANDA

Att ha rätt inställd belysning på ditt fordon är avgörande för din säkerhet och körupplevelse. Genom att vara medveten om reglerna för belysning och genom att regelbundet kontrollera och underhålla din belysning kan du säkerställa att du har optimal sikt och synlighet på vägen. Hos Nordeye erbjuder vi ett brett utbud av extraljus och belysningsalternativ för att hjälpa dig att skapa en trygg, bekväm (och snygg!) körupplevelse. Oavsett om det gäller extraljus till bil, lastbil eller arbetsbelysning för ditt yrkesfordon så kan du hitta det hos Nordeye!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Worldwide shipping

On all orders above €200

Easy 30 day returns

30 day money back guarantee

100% Secure Checkout

PayPal / MasterCard / Visa