hej@nordeye.com

Free delivery over €200 ⚡ 10% discount with the code “heynordeye”

Vilka extraljus är bäst? Stor guide!

Att ha rätt extraljus eller ledramp på bilen kan vara avgörande för att säkerställa en säker och bekväm körning under mörka förhållanden. Men vilka extraljus är egentligen bäst? I denna artikel kommer vi att ge en stor guide på vad som är viktigt att hålla koll på när man väljer extraljus.

SÅ VÄLJER DU RÄTT LAMPTYP

Det finns i regel 3 olika lamptyper att välja mellan när det kommer till extraljus och dessa är halogen-, xenon- och LED-lampor. Medan halogenlampor kan vara den mest budgetvänliga lösningen, levererar de inte samma nivå av ljusstyrka som de andra alternativen. Xenonlampor, å andra sidan, är kända för att generera mycket kraftfullt ljus, men kan vara lite dyrare. Den mest moderna och energieffektiva lösningen på marknaden är dock LED-lampor, vilket idag är standardalternativet. Med LED som ljuskälla vet du att du får en energisnål lampa som håller längre än de andra alternativen och självklart även riktigt bra ljus.

SANNINGEN OM LJUSSTYRKA: DÄRFÖR ÄR LUMEN OCH LUX LIKA VIKTIGA

När du väljer extraljus är ljusstyrkan en viktig faktor att ta hänsyn till. Ljusstyrkan mäts i lumen och det är enkelt att tro att ju högre lumen desto starkare ljus. Men det är inte alltid så enkelt eftersom lumen endast mäter den totala mängden ljus som en källa avger i alla riktningar. Det säger inte mycket om hur ljuset faktiskt sprids på vägen.

För att få en mer rättvis bild av extraljusens prestanda är det viktigt att titta på samspelet mellan lumen och lux. Lux är ett mått på hur mycket ljus som träffar en yta och beror på avståndet mellan ljuskällan och ytan. Det är alltså en mer relevant parameter att ta hänsyn till när du väljer extraljus för att få en rättvis bild av hur mycket ljus som faktiskt når vägen.

Men det handlar inte bara om hur mycket ljus som når vägen, utan också hur det sprids. En jämn och optimal spridning av ljus är önskvärt för att undvika bländning av andra förare och för att upptäcka ojämnheter i vägen. En ojämn ljusbild kan leda till bländning och riskera säkerheten i trafiken.

För att uppnå en optimal ljusbild är det viktigt att reflektorn och linsen är av högsta kvalitet. Dessa komponenter speglar och styr ljuset för att skapa den önskade ljusbilden med minsta möjliga spilljus. Så när du väljer extraljus, tänk på både lumen, lux och kvaliteten på reflektorn och linsen för att få en optimal och säker ljusbild.

SPOT, FLOOD ELLER DRIVING BEAM?

När du köper extraljus är det helt normalt att du vill ha maximalt ljus för att se så mycket som möjligt på vägen. Men ett vanligt misstag är att fokusera för mycket på att ljuset ska sträcka sig så långt fram som möjligt, det vill säga ljusbildens längd. Det är viktigt att komma ihåg att farorna vid vägkanterna oftast är störst, så ett bra extraljus bör även lysa upp sidorna av vägen. Därför är det viktigt att kolla ljusbildens beteende eftersom de skiljer sig något åt.

Spot – centrerar ljuskäglan långt fram på vägen vilket ger en ljusbild som sträcker sig långt fram men inte ut mot sidorna.

Flood – sprider sig brett och belyser sidorna av vägen istället för att sträcka sig lika långt fram som spot-ljuset.

Driving beam -anpassar ljusbilden efter både längd och bredd.

Identifiera vilken ljusbildstyp som är bäst för dig utifrån var du bor, vilka vägar du vanligtvis kör på samt vilken typ extraljus du vill ha. En relativt vanlig installation är att placera tre runda extraljus i rad. Tillsammans ger de ofta en högre total ljusstyrka jämfört med en ramp. En fördel med denna konfiguration är att man kan välja olika ljusbilder för varje lampa. Genom att använda en spotlight i mitten, som projicerar en lång ljuskägla framåt, tillsammans med två fjärrljus runtom som lyser upp längs sidorna av vägen, kan man få en optimal belysning längs hela vägen.

HUR SKA DE MONTERAS?

Innan du väljer extraljus är det viktigt att undersöka vilka som passar din bil bäst för att undvika eventuella blockeringar av säkerhetssystem eller störningar i bilens elektronik. En ledramp är ett bra alternativ då den kan fällas in i grillen för att undvika blockering av front assist. Om du väljer runda extraljus finns det många snygga fästen som är anpassade för att fästa dem på varsin sida om nummerplåten. När du väljer extraljus är det också viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme för montering. Dessutom behöver du säkerställa att lampan är korrekt inkopplad och att reläkabelsatsen matchar lampan. Om din bil är från 2016 eller senare kan den ha ett Canbus-ljusövervakningssystem som skickar en digital signal till helljuset när det tänds, vilket en traditionell reläkabelsats inte kan läsa av. I dessa fall behöver du komplettera med en Can-busavkodare för att undvika störningar och säkerställa korrekt funktion.

VAR PÅ RÄTT SIDA AV LAGEN

Det är av stor vikt att ha kännedom om vilka lagar och regler som gäller när man använder extraljus på bilen. De flesta förare använder extraljusen tillsammans med helljuset, men det är viktigt att komma ihåg att det är olagligt att ha på helljus eller extraljus på vägar med gatubelysning, vid möten eller i andra tätbebyggda områden. Det är vanligt förekommande att extraljusen har inbyggda positionsljus och/eller parkeringsljus, men det är i de flesta fall olagligt att använda dem på allmänna vägar och bör enbart ses som en funktion för styling. Utöver detta måste alla extraljus som används på allmänna vägar i Europa vara E-märkta enligt lagen från 2005. Det är alltså av största vikt att man följer dessa regler för att undvika böter och att förhindra farliga situationer på vägen.

Sammanfattningsvis så finns det många olika märken och modeller av extraljus på marknaden, och det beror på dina specifika behov och preferenser när det gäller att välja de bästa extraljusen för just dig. Slutligen kan det vara en bra idé att läsa recensioner och jämföra olika modeller innan du fattar ett beslut om vilka extraljus som är bäst för dig och din bil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Worldwide shipping

On all orders above €200

Easy 30 day returns

30 day money back guarantee

100% Secure Checkout

PayPal / MasterCard / Visa