hej@nordeye.com

Free delivery over €200 ⚡ 10% discount with the code “heynordeye”

7 tips på vad du behöver veta för att välja rätt extraljus eller ledramp till ditt fordon

Trött på att köra runt i mörker? Hos oss hittar du extraljus för alla tillfällen och preferenser. Att välja rätt extraljus är inte alltid helt lätt och det finns många perspektiv att ta hänsyn till. Ska jag ha runda extraljus eller extraljusramp? Hur starka extraljus får jag ha och vad är egentligen skillnaden mellan olika ljusbilder? Läs mer för att få svaren på dina frågor.

1. VARFÖR ÄR DET VIKTIGT MED EXTRALJUS?

Här är det enda rätta svaret: För att se och för att synas. Det är otroligt viktigt att se ordentligt för att undvika olyckor på vägarna. Det finns många hinder på vägarna som är viktiga att uppmärksamma. Något av de vanligaste olyckorna att förekomma är viltolyckor. Genom att ha riktigt bra extraljus kan du tidigt uppmärksamma vilt på vägarna.

2. VILKA EXTRALJUS ÄR BÄST?

Vilka extraljus som är bäst är en smaksak och även styrt till användningsområdet. Vårt tips är därför att börja med att identifiera ditt användningsområde och hur du vill att ljuset ska bete sig. Behöver du ett extraljus med stor räckvidd eller behöver du mer intensivt fokuserad belysning på ett specifikt område? Vi har produkter som passar alla användningsområden när du ska köpa extraljus till ditt fordon. Skulle du däremot behöva ljus till båten rekommenderar vi sökljus och strålkastare hos Moory.

3. HUR STARKA EXTRALJUS FÅR JAG HA?

Kanske har du stött på begreppet referenstal i belysningssammanhang? Referenstal är ett värde som ges till extraljus och helljus, och summan av dessa värden får enligt ECE-reglementet inte överstiga 100. Ju högre värde, desto starkare ljus. På alla E-godkända lampor står referenstalet på lampans glas. I Sverige har vi dock ett undantag gällande denna regel som innebär att det inte är den sammanlagda summan som räknas, utan det är de ordinarie helljusens referenstal som inte får överstiga 100. Så i princip finns det ingen gräns för hur starka extraljus du får ha så länge du befinner dig inom Sveriges gränser.

4. VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN OLIKA LJUSBILDER PÅ EXTRALJUS ELLER LEDRAMPER?

De vanligaste ljusbilderna på runda extraljus är Spot, Flood och Combo. Med Spot ljusbilden – eller pencil som det också kallas – centreras ljuskäglan långt och rakt framåt. Flood stäcker sig inte alls lika långt framåt, men ljuset flödar istället ut mot vardera sida så att du får ett bredare ljusfält med fokus närmast fordonet. Combo eller Driving Beam är precis som namnet avslöjar en kombination av spot och flood där käglan är längst i mitten och bredare på sidorna. Ofta monterar man tre eller flera runda extraljus på fordonet, då är det vanligt att man väljer en spotlampa i mitten och två flood på vardera sida.

5. BEHÖVER JAG VARNINGSLJUSRAMP?

Behöver du synas lite extra? Då har du hittat helt rätt, här hittar du garanterat en varningsljusramp som passar dig och påkallar uppmärksamhet från vem som helst. Valmöjligheterna är många bland storlekar och styrkor beroende på användningsområdet. Vi erbjuder högkvalitativa ljusramper från varumärken som 911 signal, BriodLights, och ECCO.

6. ROTERANDE VARNINGSLJUS – PÅ BIL, LASTBIL ELLER TRANSPORTBIL

På en arbetsplats är det viktigt att synas ordentligt av många olika anledningar. Med hjälp av ett roterande varningsljus, på din bil, lastbil eller transportbil, gör du omgivningen extra uppmärksam på att någonting är på gång. Vi erbjuder högkvalitativa roterande varningsljus i LED och Xenon i flera olika blixtmönster.

7. EXTRALJUSPAKET

Vi erbjuder inte bara separata ledramper utan också helhetslösningar i form av extraljuspaket. I monteringssatsen medföljer extraljusfästen, extraljusrelä, skruvar och kablage som är modellanpassat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Worldwide shipping

On all orders above €200

Easy 30 day returns

30 day money back guarantee

100% Secure Checkout

PayPal / MasterCard / Visa