hej@nordeye.com

Free delivery over €200 ⚡ 10% discount with the code “heynordeye”

Undrar du om extraljus med positionsljus/parkeringsljus är tillåtet? Vi har svaret!

Idag är det flera tillverkare som säljer positionsljus i extraljus då efterfrågan är stor. Däremot är det många som undrar – är det egentligen lagligt? Samtidigt ser man nästan dagligen fordon som näst intill ser ut som julgranar. Positionsljus har blivit så pass vanligt att det faktum att det, i de flesta fall är olagliga att ha tända, glömts bort. Men om en polis skulle stoppa dig och upptäcka att du har positionsljus integrerade i dina extraljus, har de rätt att utfärda böter.

Nedan gör vi vårt bästa för att reda ut lite kring vad lagen säger.

POSITIONSLJUS I EXTRALJUS PÅ PERSONBILAR OCH TRANSPORTBILAR: VAD SÄGER LAGEN?

Positionsljus som är inbyggda i extraljus är faktiskt tillåtet men det finns en hel del svåra krav som måste uppfyllas. En av dessa krav är att positionsljusen måste vara E-godkända och korrekt placerade på fordonet. En korrekt installation av ljusen är viktigt för att undvika onödiga böter och för att säkerställa att bilen uppfyller kraven på trafiksäkerhet. Enligt Transportstyrelsen måste en främre positionslykta på bilen placeras från ytterkanten och 400 mm inåt och max 350-1500 mm över marken. Detta innebär att montering av tre extraljus med positionsljus i mitten på bilen inte är tillåtet. Även om bilen skulle vara väldigt smal, till exempel bara en meter bred, måste det fortfarande finnas 600 mm i mitten som är helt fritt från positionsljus för att följa reglerna.

Dock är det värt att notera att fordon som är tillverkade före 1983 inte behöver uppfylla dessa krav enligt lagen. Så om du planerar att installera extraljus med positionsljus på ditt fordon, se till att de är E-godkända och korrekt placerade för att undvika eventuella böter.

POSITIONSLJUS I EXTRALJUS PÅ LASTBILAR – ÄR DET SAMMA SOM GÄLLER?

Nej faktiskt inte – om du har ett fordon som är bredare än 2100 mm så finns det specifika krav för hur många positionsljus som är tillåtna. Du får ha upp till fyra så kallade breddmarkeringslyktor, som ska placeras framåt på fordonet. Två av dessa ljus får sitta på taket av hytten och ytterligare två får placeras på skåpet eller påbyggnaden.

Förutom breddmarkeringslyktor så får du också ha identifieringslyktor, vilka måste visa vitt eller gult ljus framåt och rött ljus bakåt. Framåt på fordonet får du ha upp till tre identifieringslyktor, medan du bakåt får ha tre röda identifieringslyktor. Dessa måste placeras så att centrum av varje lykta är 150-300 mm ifrån varandra.

När det kommer till sidomarkeringslyktor så finns det vissa placeringkrav. Normalt sett bör de placeras mellan 350-1500 mm ovanför marken. Om det behövs för konstruktionen av fordonet, kan höjden minskas men det får inte överstiga 2100 mm. Avståndet mellan sidomarkeringslyktorna får inte vara mer än 6000 mm och det krävs att den första och sista lyktan ska placeras inom 2000 mm från början eller slutet på fordonet. För släpvagnar som är kortare än 6 meter behövs inte en främre lykta placeras inom 2000 mm.

BAKLYKTOR

Kraven för bakre positionslyktor liknar de för de främre, men med en viktig skillnad – det måste finnas minst två stycken. Det betyder att du kan ha en kombination av baklykta och en gummiarm med belysning, eller två separata bakre positionslyktor. Om du vill ha fler än två lyktor, måste antalet vara jämnt för att uppfylla kraven. Detta var en kort översikt av kraven för belysning på fordon. Observera att informationen kan vara föremål för förändring och vi tar inget ansvar för eventuella felaktigheter. Gå gärna in och läs TSFS 2013:63 i sin helhet på Transportstyrelens hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Worldwide shipping

On all orders above €200

Easy 30 day returns

30 day money back guarantee

100% Secure Checkout

PayPal / MasterCard / Visa